Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Η γάτα του Άουσβιτς

Oświęcim, Πολωνία (Reuters Life!) - Μια γάτα που ζει στο πρώην ναζιστικό στρατόπεδο θανάτου του Άουσβιτς προκάλεσε αντιπαράθεση μεταξύ ενός φιλοζωικού οργανισμού και των πολωνικών αρχών που αρνούνται να επιτρέψουν την κατασκευή ενός καταφυγίου που θα κατασκευαστεί για αυτή.

Η άσπρο-γκρι γάτα, που είναι γνωστή με διάφορες ονομασίες όπως Rudolf ή Μπρούνο παρά το γεγονός ότι είναι θηλυκό, συχνά συναντάται να κάθεται δίπλα στη διαβόητη επιγραφή «Arbeit macht Frei» ( "Η Εργασία σας απελευθερώνει") στην είσοδο του στρατοπέδου.

Δεν φαίνεται ιδιαίτερα ενοχλημένη από τον ασυνήθιστα ψυχρό χειμώνα στην Πολωνία που έχει δει θερμοκρασίες νύχτα στους μείον 34 βαθμούς Κελσίου.

Το μουσείο που λειτουργεί στο στρατόπεδο απέρριψε μια πρόταση από την φιλοζωική ομάδα να κατασκευάσουν ένα σπιτάκι για τη γάτα, λέγοντας ότι και άλλα ζώα ζουν επίσης στο χώρο και ότι οι επισκέπτες είναι η βασική τους προτεραιότητα.

"Το μόνο που ζητήσαμε ήταν να στήσουν ένα σπιτάκι, αλλά μας αρνήθηκαν" είπε η Joanna Zaremba του οργανισμού προστασίας ζώων.

Ένας υπάλληλος του μουσείου προσπάθησε μάταια να δώσει το ζώο για υιοθεσία. "Η γάτα δεν ήταν συνηθισμένη να ζει σε κλειστούς χώρους και ο εργαζόμενος έπρεπε να την αφήσετε έξω για να αισθάνεται ελεύθερη. Ερχόταν πάντα κατευθείαν πίσω στο στρατόπεδο σαν μπούμερανγκ, πίσω από το « Arbeit macht Frei" δήλωσε ο Adam Cyra, ένα άλλο μέλος του προσωπικού.

Η γάτα πιστεύεται ότι είχε φθάσει στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης περίπου πριν από έξι μήνες και άρχισε να προσελκύει την προσοχή των επισκεπτών μετά τη δημοσίευση σε πολωνικές εφημερίδες και ιστοσελίδες που αναφέρθηκαν στο σύνδεσμο του ζώου με το χώρο και στην εκστρατεία για την κατασκευή προστατευτικού καλύμματος.

"Ήρθα να δω ιδιαίτερα αυτή τη γάτα για την οποία έχω ακούσει τόσα πολλά στα τοπικά μέσα ενημέρωσης" είπε ένας Πολωνός επισκεπτης στο Reuters Television. "Είμαι έτοιμος να υιοθετήσω τη γάτα και να της δώσω ένα σπίτι."

Ενώ η γάτα παραμένει κοντά στην είσοδο, μια συμμορία έκλεψε την πινακίδα "Arbeit macht frei". Η Πολωνική αστυνομία ανακάλυψε αργότερα την πινακίδα, κομμένη σε τρία κομμάτια, και συνελήφθησαν πέντε ύποπτοι για το έγκλημα.

Έως και 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως Εβραίοι, χάθηκαν στο Αουσβιτς κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της Πολωνίας στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η τοποθεσία, κοντά στην πόλη της Oswiecim στη νότια Πολωνία, είχε περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες πέρυσι.

(Reporting by Dagmara Leszkowicz και Janusz Chmielewski, μοντάζ από Gareth Jones και Charles Dick, μετάφραση στα Ελληνικά Φωτεινή Καραγιώργου)
http://www.reuters.com/article/idUSTRE61A4GO20100211

Δεν υπάρχουν σχόλια: